Tips voor oppassers

Zorg dat je profiel op Oppasbron tip-top in orde is

Wij hebben een handleiding met 5 praktische tips voor jou gemaakt die je helpen om een goed profiel te maken.

Spreek af met de ouders en het oppaskindje erbij voordat je de eerste keer gaat oppassen

Leuk, je mag bij een gezin op gesprek komen! Hoe zorg je er nu voor dat een gezin jou aanneemt als oppas voor hun kinderen? Ouders laten natuurlijk niet zomaar iedereen op hun meest kostbare bezit passen. We hebben hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Overleg

Overleg altijd met de ouders wat je gaat doen en wat je moet doen in noodsituaties. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. En wissel altijd telefoonnummers uit met de ouders voor noodsituaties.

Opletten met badderen

Doe je een oppaskindje in bad, zorg er dan voor dat je het kindje nooit een moment alleen laat en dat je dus altijd een oogje in het zeil houdt.

Vraag welke straf ouders toepassen

Vraag van tevoren aan de ouders/verzorgers wat zij als straf in welke situaties gebruiken. Vraag ook hoeveel waarschuwingen je moet geven voordat je overgaat tot maatregelen. Zo voorkom je dat je te streng bent of juist te lief en krijg je later geen onenigheid met het kind en/of ouders.

Ga kleuren met je oppaskindje

Kinderen vinden het vaak geweldig om lekker te gaan kleuren. Dus een tip is om een kleurplaat erbij te pakken en met je oppaskinderen te gaan kleuren. Hieronder hebben we een aantal kleurplaten die je kan uitprinten.

Kies een leuke kleurplaat uit vanaf onze Pinterest-profiel

Volg Oppasbron's Pinterest-board Kleurplaten.

Ga lekker buiten spelen met je oppaskindjes

Ga bij mooi weer lekker buiten spelen met je oppaskindje(s). Van buitenspelen worden kinderen vrolijk en ze kunnen lekker rondrennen en dat is ook erg gezond. Ze kunnen zo hun energie kwijt en zullen eenmaal weer binnen minder druk en drammerig zijn. Als de kinderen erg moe zijn geworden, kan je ze even neerleggen voor een middagslaapje en heb jij ook weer wat tijd voor jezelf.

Je kan ook met mooi weer een waterspelletje doen of met de kids een ijsje gaan eten. Ook zwemmen kan een leuke activiteit zijn voor je oppaskindjes. Het kan zijn dat je als je wilt gaan zwemmen, het kindje bijvoorbeeld oordoppen in moet, overleg dus altijd van te voren met de ouders voordat je zoiets onderneemt.

Lees je oppaskindje(s) voor

De meeste kinderen vinden het erg leuk als je ze voorleest of samen met hen leest. Neem hierbij het kind ook lekker op schoot of ga gezellig tegen elkaar aan zitten. Als de kindjes wat ouder zijn, kan je ze zelf proberen te laten lezen. Lezen en voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen en je bent op een gezellige manier met het oppaskindje bezig. Dit is ook goed voor de band tussen jou en het kind.

Ga tekenen of schilderen

Om de creativiteit te stimuleren van je oppaskindje(s), kan je gaan schilderen of tekenen of te knippen en plakken. Kinderen vinden het namelijk erg leuk om lekker te knoeien met verf of lijm. Vervolgens kunnen jullie samen de creatie ook aan de ouders laten zien. Zo heeft het oppaskindje een leuke activiteit gedaan en de ouders weten ook dat je leuke activiteiten hebt gedaan om het kindje blij te maken.

Heb je zelf een tip? 

Stuur deze op en wij zetten hem erbij

Kijk hier voor leuk oppaswerk