7 redenen waarom belonen beter werkt dan straffen - Oppasuitdagingen

Leuk dat je de blog weer leest! Ongewenst gedrag blijft een uitdaging. De zoveelste keer dat de potloden overal liggen, onopgeruimd speelgoed voor struikelpartijen zorgt en je het woord ‘nee’ niet meer kan horen. Belonen? HOE DAN? In mijn duplo-voorbeeld liet ik al doorschemeren dat je soms zelfs belonen kan inzetten op ongewenst gedrag. Dat klinkt tegenstrijdig he? Maar het werkt ontzettend goed! En wel om 7 redenen.

Gedrag beïnvloeden: negeren en straffen - Oppasuitdagingen

Aanvalluuuuuuh!! Riep mijn oppaskind vlak voor de duplo blokken mijn kant op kwamen vliegen. Dat was niet de bedoeling. Maar wat is wijsheid? Direct op het gedrag aanspreken en eventueel straffen als hij niet luistert, of het gedrag negeren? Eén ding is duidelijk: dit gedrag moet stoppen en het liefst niet meer terugkomen. Hoe mij dat is gelukt, vertel ik je hieronder.

Gedrag beïnvloeden: Belonen - Oppasuitdagingen

In de eerste blog schreven we dat gedag niet vastligt, en dat je het kan beïnvloeden. De beste methode hiervoor is Belonen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat voor beloningen kan je dan het beste gebruiken, zonder dat je je kind te veel verwent of vol stopt met snoep en suiker?

Moeilijk gedrag: hoe het ontstaat... Oppasuitdagingen

Denk je weleens bij jezelf: waarom doe ik dit nu weer? In de supermarkt toch dat extra pak koekjes meegenomen, iets te hard uitgevallen tegen iemand die je eigenlijk lief vindt of iets wat je eigenlijk moest doen weer uitgesteld. No worries: je bent niet de enige.

Vanaf volgende week: Een serie blogs over het omgaan met oppasuitdagingen

Wat doe je als je oppaskindje niet luistert, je uitdaagt of steeds ruzie zoekt? Of als het enige woord dat hij lijkt te kennen ineens ‘nee’ is? Hoe ga je daar op een pedagogisch handige manier mee om? Aan de ene kant wil je je grenzen aangeven en laten weten dat dit niet oké is, maar aan de andere kant maken je eigen irritaties en emoties het lastig om tactvol te blijven reageren…

Mijn eerste kennismaking met een oppasgezin

In een eerdere blog vertelde ik al dat ik vroeger ook veel heb opgepast. Wist je dat ik één van mijn leukste oppasgezinnen via oppasbron.nl heb gevonden? Tien jaar geleden (auwww, wat gaat de tijd hard..) was ook ik in mijn studententijd op zoek naar een oppasgezin als bijbaantje. Ik ben gek op kinderen. Bovendien leek het me een perfecte bijbaan om mijn opgedane kennis van mijn studie pedagogische wetenschappen eens in de praktijk uit te proberen.

Zomerkriebels: 5x lekkere gezonde tussendoortjes om samen te maken

Hebben jullie ook zo uitgekeken naar dit heerlijke weer? Ik hou van de zomer. Een beetje zon maakt de wereld zoveel mooier. Ik kan altijd enorm genieten van ons Nederlanders die bij de eerste warme zonnestralen meteen een korte broek aan trekken en massaal het buitenleven opzoeken: parkjes raken bezaaid met picknickende groepjes, terrasjes groeien dicht en als ik rond etenstijd door de stad fiets, ruik ik om de paar honderd meter wel een barbecue.

13 Do's en Don'ts voor ruziemakers, nee-zeggers en niet-slapers

Wat kan oppassen leuk zijn. Zelf heb ik ook zo’n tien jaar lang veel opgepast bij diverse gezinnen. Meestal vond ik dit heel leuk en gezellig, maar soms liep ik tegen een uitdaging aan. Druktemakers ken ik bijvoorbeeld wel uit die periode, net zoals ‘uitprobeerders’. En wat dacht je van eindeloze ruzies tussen de kinderen, kinderen die je uitspelen met de regels en kinderen die niet gaan slapen. Welke herken jij? En wat zou jij doen in deze situaties? Hieronder een aantal do’s en don’ts voor bij moeilijk gedrag van je oppaskids:

De 8 leukste activiteiten voor tijdens het oppassen!

De zomervakantie komt er weer aan. Het oppasseizoen is geopend. Lekkere dagen buiten in de zon, of juist binnen vanwege een zomerse regen- en onweersbui. Hoe dan ook, met deze tips weet jij dat je voorbereid bent om er een leuke dag van te maken!

12 leuke uitjes in Nederland

Het is meivakantie: een goede reden om een dagje op pad te gaan! Wij hebben 12 leuke uitjes in Nederland voor je op een rijtje gezet, één per provincie. Een dagje ravotten in de vrije natuur, alles leren over veiligheid, broodbakken of op bezoek bij één van de grootste kastelen van Nederland; hopelijk zit er voor iedereen wat tussen, zowel voor ouders als (oppas)kinderen. Veel plezier!

Koningsdag met Prikkelgevoelige kinderen: 6 tips

Morgen is het koningsdag. Zelf vind ik dat één van de meest gezellige feestdagen die we hebben. Ik houd van de marktjes, spelletjes die je onderweg tegenkomt, de muziek en talenten, de chaos. Maar ’s avonds ben ik doodop. Als prikkelgevoelig persoon heb ik moeten leren doseren, graag geef ik wat tips door aan ouders en verzorgers van prikkelgevoelige kinderen!

Handleiding: Zo vind je een oppas

In deze handleiding zetten wij uiteen waar je aan kunt denken als je op zoek bent naar een kinderoppas.

Autisme

Deze week is het autismeweek. Een blog over autisme kon daarin niet ontbreken. Op Praktijkpsychowijs.nl lees je een uitgebreidere versie. Via deze blog wil ik je nog laagdrempeliger wat over autisme vertellen en inzicht geven in hoe je hier als ouder of oppasser mee om kan gaan. Ik laat je o.a. zien waarom het stereotiep beeld van autisme vaak niet klopt. Ook vertel ik een stukje over mijn persoonlijke achtergrond en geef ik tips over hoe je nog beter met iemand met autisme kan omgaan.

Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld? Deze week is het de week van het geld. Op basisscholen wordt deze week aandacht besteed aan het omgaan met geld. Dit is belangrijk, want als kinderen op jonge leeftijd al leren omgaan met geld, hebben ze daar hun hele leven plezier van.

Wat je moet weten over het schooladvies, CITO en IQ testen

Heb je een kind dat in groep 8 zit? Dan heb je net het schriftelijk schooladvies gekregen. En hoogstwaarschijnlijk heb je in de afgelopen periode een hoop middelbare scholen bezocht met je kind en moet er nu een keuze gemaakt worden. Voor kinderen én ouders vaak een spannende periode!

Gezonde traktaties voor op school

Wie jarig is trakteert! Uitdelen op school of kinderdagverblijf is een feestje, helemaal met deze creatieve traktaties. Ze zien er prachtig uit én ze bestaan uit meer dan alleen maar zoetigheid.

Praktijk PsychoWijs gaat bloggen voor Oppasbron

Binnenkort gaat Praktijk PsychoWijs speciaal voor Oppasbron.nl een aantal blogs schrijven. Met handige feiten over opvoeden en wat daarbij komt kijken, denken wij dat dit een nuttige bron van informatie is voor zowel ouders als oppassers.

Hoeveel kost een oppas?

Om te bepalen wat je een oppas per uur betaalt zijn er een paar dingen waar je als ouder over na moet denken. Hieronder een lijstje met verschillende factoren die bepalend zijn voor de vergoeding voor je oppas.

5 dingen om te doen in de voorjaarsvakantie

Het is bijna zover: voorjaarsvakantie! Wij hebben een aantal activiteiten voor je op een rijtje gezet. Bezigheden die je met je (oppas)kinderen in en om het huis kunt doen en die eventueel ook voor volwassenen leuk zijn. Of het nu prachtig weer is of een regenachtige dag. Kortom: activiteiten voor iedereen en overal!

Hoe kan een oppas zo goed mogelijk haar werk doen?

Je hebt een fijne oppas gevonden, een eerste ontmoeting gehad en iemand aangenomen. Gefeliciteerd! Nu komt de oppas voor het eerst oppassen en wil je dat alles zo duidelijk mogelijk is.

Het eerste gesprek met een oppas

Je hebt verschillende kandidaat-oppassers gevonden via Oppasbron.nl. Nu is het tijd om ze uit te nodigen op gesprek. Hoe pak je dit aan en waar kun je op letten?

Hoe vind je een goede oppas?

Een oppas kun je op verschillende manieren vinden: door middel van een briefje in de supermarkt, door je netwerk aan te spreken, of online met behulp van websites zoals Oppasbron.nl

Tips voor het eerste gesprek met een nieuw oppasgezin

Leuk, je mag bij een gezin op kennismakingsgesprek komen! Hoe zorg je er nu voor dat een gezin jou aanneemt als oppas voor hun kinderen? Ouders laten natuurlijk niet zomaar iedereen op hun meest kostbare bezit passen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om een goede start te maken bij een nieuw oppasadres.

Zo vind je leuk oppaswerk

Wil je oppassen? Wij hebben een handleiding voor je gemaakt die je kan helpen in je zoektocht naar leuk oppaswerk. Ouders laten hun kinderen natuurlijk niet ‘zomaar’ bij iemand achter. Ze moeten ervan overtuigd zijn dat jij de juiste persoon bent aan wie ze hun kinderen kunnen toevertrouwen.