12 leuke uitjes in Nederland

Het is meivakantie: een goede reden om een dagje op pad te gaan! Wij hebben 12 leuke uitjes in Nederland voor je op een rijtje gezet, één per provincie. Een dagje ravotten in de vrije natuur, alles leren over veiligheid, broodbakken of op bezoek bij één van de grootste kastelen van Nederland; hopelijk zit er voor iedereen wat tussen, zowel voor ouders als (oppas)kinderen. Veel plezier!

dagjes uit in Nederland

 

Flevoland - PIT Veiligheidsmuseum in Almere

In Veiligheidsmuseum PIT beleef je de wereld van de politie, brandweer en ambulance op een interactieve manier. Hoe de overheid, bedrijven en inwoners van Nederland samen in actie komen als er onveiligheid dreigt maak je mee in dit museum!

Je kunt er alles leren over de geschiedenis van veiligheid en hoe hulpdiensten onze samenleving veilig maken. In het Veiligheidsmuseum is van alles te beleven: tot en met 30 juni is er een brandweerspeurtocht. En in de meivakantie is er de grootste brandweer LEGO stad van Nederland te zien.

PIT Veiligheidsmuseum in Almere

Website: www.pitveiligheid.nl

Drenthe - Museum Kinderwereld in Roden

Het speelgoedmuseum Kinderwereld is leuk voor kinderen én ouders. Er is veel te zien en te doen. Je kunt er antiek speelgoed vinden zoals prachtige poppen, blikken mechanisch speelgoed, houten speelgoed en een draaimolen. Ze hebben ook een speelzolder waar kinderen met treinen over de banen mogen rijden. Daarnaast is er een knutselkamer en een oud kruidenierswinkeltje waar kinderen winkelier mogen spelen!

Website: www.museumkinderwereld.nl

Zuid-Holland, natuurgebied Tiengemeten

Dit is een fantastisch natuurgebied vlakbij Rotterdam. Het is een eiland, gelegen in de delta van Zuidwest-Nederland, waar de Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Je gaat er met de pont naartoe. Je kunt er onder andere heerlijk wandelen, bevers en zeearenden spotten. Je hebt er het Landbouwmuseum waar je zelf een trekkertje kunt bouwen, en het Rien Poortvlietmuseum.

En misschien wel het allerbeste: de Speelnatuur, 4,5 hectare aan natuur om in te ravotten. Vlotten bouwen, graven, dammen bouwen! Voor de kleinere kinderen is er het Ukkie-eiland.

Website: www.natuurmonumenten.nl
Video: https://youtu.be/184SAVP3Y3w

Utrecht, boerderij de Boerinn in Kamerik

Op deze boerderij kun je je van zonsopgang tot zonsondergang vermaken met meer dan twintig activiteiten, zowel binnen als buiten. Er zijn geiten, koeien, kippen, varkens en schapen. Binnen kun je onder andere boogschieten, kaasmaken en zijn er Oud Hollandse spelen die je in teams tegen elkaar kunt doen. Buiten kun je een steptour door de omgeving maken, kanovaren, poldersporten of klompengolfen. En dat is nog lang niet alles wat er te beleven valt. Eigenlijk is er te veel om op te noemen.

Website: www.deboerinn.nl

Zeeland, Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder

Het Deltapark Neeltje Jans is zowel een attractiepark als een educatieve activiteit. Het ligt aan de voet van de allergrootste stormvloedkering ter wereld. In dit park kun je alles ontdekken over de geschiedenis van dit enorme project. Ze hebben er ook een orkaanmachine waar je de kracht van een orkaan kunt voelen. Je kunt een rondvaart door de Delta maken, er is een zeehondenshow en een waterspeeltuin!

Website: www.neeltjejans.nl
Video: https://youtu.be/y1T5TPWJaxA

Limburg, Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek

Dit is een van de grootste kastelen in Nederland. Het is een museumkasteel waar je rond kunt dwalen door meer dan veertig vertrekken, allemaal ingericht zoals in de vorige eeuwen: van de middeleeuwen tot aan de achtiende eeuw. Je kunt een speurtocht doen met je hele familie, op zoek gaan naar geheime gangen en zwaarden, degens en kanonskogels bewonderen.

Website: www.kasteelhoensbroek.nl
Video: https://youtu.be/03gQ6rBGF7U

Noord-Brabant, Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica in Someren

Deze overdekte tropische vlindertuin heeft meer dan honderd soorten planten en bomen, verzameld van over de hele wereld. Ze hebben er exotische vlinders, vogels, reptielen en vissen. Met de hangtouwbrug kun je helemaal naar de top van de bomen klimmen. Vanaf daar heb je uitzicht over de hele tuin en kun je de vogels die zich in de boomtoppen ophouden bekijken.

Noord-Brabant, Tropische Vlindertuin Klein Costa Rica in Someren

Bron afbeelding: www.kleincostarica.nl

Website: www.kleincostarica.nl

Noord-Holland, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Dit openluchtmuseum neemt je mee terug de tijd in: hoe zag het leven aan de Zuiderzee eruit? In het buitenmuseum vind je meer dan honderd panden die in het voormalige Zuiderzeegebied stonden. Sommige zijn ook van binnen nog in de originele staat. Er zijn activiteiten te over: je kunt een kijkje nemen in een snoepwinkeltje van meer dan honderd jaar oud, je kunt spelen met oudhollands speelgoed zoals hoepels, stokpaardjes en stelten. Je kunt leren schrijven zoals ze dat vroeger deden; met een kroontjespen. Je kunt je verkleden in kleding zoals ze die vroeger aanhadden.

Website: www.zuiderzeemuseum.nl
Video: https://youtu.be/VVim3dL18aM

Groningen, Vestingstad Bourtange

Bourtange is een historische vestingstad: de vesting die nooit werd ingenomen, gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. Naast dat je gewoon rond kunt lopen in deze mooie vesting, zijn er ook tal van activiteiten. Zo zijn er maar liefst vier musea, wordt er elke zondag een kanon afgeschoten en worden er veldslagen nagespeeld.

Website: www.bourtange.nl
Video: https://youtu.be/hZGKBDLhCDo

Overijssel, Giethoorn

Hollands Venetie, ofwel Giethoorn, is prachtig. Toeristen van over de hele wereld komen een kijkje nemen. Voor ons Nederlanders is het om de hoek! Bekend vanwege de bruggetjes en vele waterwegen en de mooie huizen en boerderijen. Met een fluisterbootje kun je door dit dorp heen varen en ook het natuurgebied de Weerribben verkennen.

Website: www.giethoorn.com

Friesland, Waddenbelevingscentrum de Noordhoren in Holwerd

In deze omgebouwde kerk vind je een boel informatie over alles wat met het Wad te maken heeft. Er is een slikbak, een groot aquarium, een verzameling vogels, schelpen en krabben. Dit belevingscentrum is een initiatief geweest van een groep vrijwilligers.

Website: www.denoordhoren.nl

Gelderland, het Bakkerijmuseum in Hattem

In dit Bakkerijmuseum leer je alles over brood bakken en de geschiedenis daarvan: stap voor stap kun je het proces van broodbakken volgen. Ze hebben verschillende exposities, zoals een uitgebreide verzameling aan bakvormen in alle soorten en maten. In de vakanties worden er leuke bakactiviteiten georganiseerd.

Website: www.bakkerijmuseum.nl

 

Meer uitstapjes?

Dit was slechts een kleine selectie van uitjes in Nederland. Op onze Pinterest vind je nog veel meer leuke ideeën voor een dagje weg.

 

 
Bron: Oppasbron.nl

 

Zoek een oppas in de buurt:

Hoe werkt Oppasbron.nl?

Maak een profiel aan

Kom in contact met oppassers

Maak kennis met elkaar

Andere blogs