13 Do's en Don'ts voor ruziemakers, nee-zeggers en niet-slapers

Wat kan oppassen leuk zijn. Zelf heb ik ook zo’n tien jaar lang veel opgepast bij diverse gezinnen. Meestal vond ik dit heel leuk en gezellig, maar soms liep ik tegen een uitdaging aan. Druktemakers ken ik bijvoorbeeld wel uit die periode, net zoals ‘uitprobeerders’. En wat dacht je van eindeloze ruzies tussen de kinderen, kinderen die je uitspelen met de regels en kinderen die niet gaan slapen. Welke herken jij? En wat zou jij doen in deze situaties? Hieronder een aantal do’s en don’ts voor bij moeilijk gedrag van je oppaskids:

boos kind

Bron afbeelding: Luis Marina

 

We gaan eerst kijken naar wat niet handig is in deze situaties, en waarom dit averechts werkt. Dan komen we vanzelf bij wat wel handig is.

Don'ts:

 1. Meegaan in de ruzies en ook gaan schreeuwen. Het brengt je geen centimeter dichter bij de oplossing.
 2. Onderhandelen in de zin van: je laten zeggen wat je moet doen. Oke, je bent snel klaar, maar wie is er nu de baas?
 3. De kinderen volledig negeren tot ze rustig worden. Dit kan lang duren en werkt soms juist tegengesteld.
 4. Dreigen met het afpakken van dingen zoals speelgoed of een toetje o.i.d. Dit heeft geen zin als dit helemaal niet te maken heeft met de strijd (bijv. tablet afpakken omdat je oppaskind z'n bord niet leeg eet).
 5. Wellicht een open deur: kinderen opsluiten in een kamer of op de gang met de deur dicht (ook al is het niet op slot).
 6. Nog een open deur: lichamelijk worden: (terug) slaan/duwen, knijpen, een kind hard vastpakken etc. Dit is zelfs verboden.

Do's:

 1. Blijf hoe dan ook rustig. En als dit niet lukt, neem dan even een ‘pauze'.
 2. Begin het gesprek met benoemen van het gedrag/de situatie op een neutrale manier (dus niet boos!), bijv. "Ik zie dat je boos bent omdat je je bord niet wil leeg eten, klopt dat?" De vraag aan het einde is belangrijk, omdat je dan een ‘ja-antwoord' uitlokt. Dit is een psychologisch trucje. Als je het op dat stukje met elkaar eens bent, zal het kind voor de rest van het gesprek ook beter naar je luisteren.
 3. Benoem duidelijk dat het huidige gedrag niet kan, en vervolgens wat wél kan. Bijvoorbeeld: "Je blokken door de kamer gooien mag niet. We kunnen ze wel samen in de doos gooien." (en maak er een ‘basketbalspel' van) Of: "je kan nu niet op de tablet. Als jij de blokken hebt opgeruimd, mag jij wel op de tablet."
 4. Als een kind boos en overstuur raakt, benoem je dat hij eerst rustig moet worden, want zo kan je hem niet verstaan en ook niet met elkaar praten over hoe het op te lossen.
 5. Ruzie tussen kinderen: haal ze uit elkaar en benoem wat gaande is (zie punt 2). Ondertussen kunnen de kinderen even op adem komen. Dan vraag je aan beide kinderen hun intentie (wat wilde je?) en of dit op deze manier handig was. Als laatste vraag je je hardop af: "hoe gaan we dit nu oplossen?" Laat ze zelf met een oplossing komen. Lukt dit niet (evt. met een beetje hulp), geef een keuze uit twee zelfbedachte goede opties.
 6. Houd je aan jouw regels. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij de regels van het gezin, maar houd bij twijfel je eigen regel aan. Ook al zeggen de kinderen anders. Dat is vandaag dan jammer voor hen, maar je kan bij twijfel beter consequent zijn aan jezelf!
 7. Bij niet-slapers: ga eerst na waarom niet. Bang of onrustig? Dat vraagt een andere benadering dan opstandige kinderen. Hoe dan ook probeer je ze zoveel mogelijk in hun bed te houden, en ze daar te kalmeren of weer in bed te leggen. Want eenmaal in de buurt van een tv wordt het sowieso lastiger om weer te gaan slapen.

 

Het is even oefenen, maar als je met bovenstaande tips aan de slag gaat, kan het best wel eens nóg leuker worden om op te passen. 

 

Geschreven door: Roxanne Hosemans

GZ-psycholoog BIG & Orthopedagoog NVO

Roxanne HosemansRoxanne studeerde in 2010 af op orthopedagogiek en heeft ruime werkervaring in de Kinder- & Jeugd GGZ. Vanuit haar uitstekende contactuele vaardigheden en warme benadering legt zij gemakkelijk contact met kinderen en jongeren. Naast het voeren van haar eigen praktijk PsychoWijs, waarin ze zorgt dat ouders en kinderen weer lekker in hun vel komen te zitten, wil Roxanne haar kennis ook op een positieve en prikkelende manier delen met de ouders en oppassers van Oppasbron.nl.

Meer informatie over Praktijk PsychoWijs vind je op: 

Praktijkpsychowijs.nl en op Facebook

Bron: Oppasbron.nl

 

Vind oppaswerk:

Zo werkt Oppasbron.nl:

- maak gratis een profiel aan
- kom kosteloos in contact
- maak afspraken met elkaar

Meer informatie

Andere blogs