De 8 leukste activiteiten voor tijdens het oppassen!

De zomervakantie komt er weer aan. Het oppasseizoen is geopend. Lekkere dagen buiten in de zon, of juist binnen vanwege een zomerse regen- en onweersbui. Hoe dan ook, met deze tips weet jij dat je voorbereid bent om er een leuke dag van te maken!

watergevecht houden met je oppaskinderen

 

1. Bouw een hut!

hut bouwen met kinderen

Verzamel kleden en materialen, bedenk samen wat voor een ‘huis' het wordt en maak hem in stijl! Maak een Frozen kasteel, Pokémon arena, of iets anders. Vervolgens kunnen ze er nog uren in spelen in hun eigen bedachte verhaal. Jij kan gezellig meedoen, maar dat hoeft niet per se.

2. Speel een buitenspel

buitenspelen voor kinderen

Buiten spelen is zo goed en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. En het hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Neem een bal, wat stoepkrijt en een handjevol kinderen, en je kan alle kanten op, bijvoorbeeld: stand in de mand, Annamaria Koekoek, verstoppertje, of landverovertje.

3. Houd een watergevecht

watergevecht met kinderen

Bij warm weer hoort water, bij water hoort een watergevecht. Verzamel waterpistolen, emmertjes en waterballonnen, trek de juiste kleding aan, maak goede afspraken (van hoever/dichtbij, waar wel/niet gooien etc), en gaan!

4. Houd een modeshow

Dit kan voor meisjes, maar ook zeker voor jongens! Kies een thema (bijv. middeleeuwen, of de wereld rond) en zoek op wat voor kleding daarbij hoort. Ja, dit is nog educatief ook! Laat kiezen wat ze ongeveer willen dragen en maak dit na met eigen kleding, verkleedspullen, kleden, oude gordijnen, sjaaltjes, hoedjes etc. Je kan er ook een toneelstuk van maken!

5. Ga bakken

taart bakken met kinderen

Dit is leuk én lekker! Persoonlijk hou ik erg van bakken. Elke week bak ik wel iets. Soms een guilty pleasure, en soms ga ik voor gezond. Voor kinderen kan dit ook. Zelf haal ik graag inspiratie bij Pauline van www.uitpaulineskeuken.nl. Hier staan ook hele leuke én lekkere kinderrecepten op!

6. Speel een binnenspel

Ook binnen is genoeg te verzinnen, met een beetje creativiteit kan je de leukste spellen bedenken. Wat dacht je van zaklampverstoppertje in het donker of een spionnenroute in de gang (met draadjes van muur tot muur als laserparcours)? Of een kringspelletje zoals de geheime dirigent. Eén iemand gaat naar de gang, de anderen kiezen samen een dirigent, die steeds als eerst een andere beweging begint. De rest doet hem na. Degene die op de gang was moet raden wie de dirigent is. Hier zijn veel variaties op te bedenken, zoals bijvoorbeeld moordenaartje (wie geeft die dodelijke knipogen?), of raden wie welke kledingstuk heeft verwisseld.

7. Bouw een brug

brug bouwen van klei

Hiervoor heb je een flinke homp natuurklei nodig. Dit koop je bij een hobby winkel of een speelgoedwinkel en is niet zo duur. Geef twee kinderen allebei een homp klei en laat ze, ieder vanaf hun eigen kant een brug bouwen die in het midden samenkomt. Dit is leuk, goed om te leren samenwerken, en als je hem laat drogen dan kan je hem ook gebruiken bij lego, playmobile of ander speelgoed!

8. Maak een levensgroot schilderij

levensgroot schilderij maken met kinderen

Hiervoor heb je een heel groot vel papier (minstens A2) of een lang stuk behang nodig. Knip wat vuilniszakken open om de vloer af te dekken en leg het papier op de grond. Zet wat potten verf neer, kwasten in alle maten, een oude tandenborstel, zeefje, sponsje, etc. Belangrijk: laat de kinderen oude kleding aandoen en evt. een verfschort. En dan: verven maar! Laat de fantasie hun werk doen. Gegarandeerd succes.

Opruim Olympia

Helaas. Een lange en fijne dag spelen gaat ook altijd samen met opruimen. En grotere plannen hebben soms meer opruimwerk. Probeer het opruimen dan toch zo leuk mogelijk te maken met wat fantasie. Maak er een Opruim Olympia van, met blokkenbasketbal (in de bak mikken), ver springen voor poppen, snelpuzzelen, etc.

Veel speelplezier!

Meer inspiratie voor een leuke tijd met je oppaskinderen:

- Nog meer leuke buitenspellen

- Top tien binnenspelletjes

- Top tien originele uitstapjes

 

Geschreven door: Roxanne Hosemans

GZ-psycholoog BIG & Orthopedagoog NVO

Roxanne HosemansRoxanne studeerde in 2010 af op orthopedagogiek en heeft ruime werkervaring in de Kinder- & Jeugd GGZ. Vanuit haar uitstekende contactuele vaardigheden en warme benadering legt zij gemakkelijk contact met kinderen en jongeren. Naast het voeren van haar eigen praktijk PsychoWijs, waarin ze zorgt dat ouders en kinderen weer lekker in hun vel komen te zitten, wil Roxanne haar kennis ook op een positieve en prikkelende manier delen met de ouders en oppassers van Oppasbron.nl.

Meer informatie over Praktijk PsychoWijs vind je op: 

Praktijkpsychowijs.nl en op Facebook

 

Bron: Oppasbron.nl

 

Vind oppaswerk:

Zo werkt Oppasbron.nl:

- maak gratis een profiel aan
- kom kosteloos in contact
- maak afspraken met elkaar

Meer informatie

Andere blogs