Handleiding: Zo vind je een oppas

In deze handleiding zetten wij uiteen waar je aan kunt denken als je op zoek bent naar een kinderoppas.

oppas vinden

 

Stap 1: wat verwacht je van de oppas?

"Als je weet wat voor jou de ideale oppas is, kun je gericht gaan zoeken."

 • Heb je de oppas incidenteel nodig, of op vaste dagen?
 • Hoeveel ervaring moet de oppas minimaal hebben?
 • Wat zijn de taken van de oppas? En wil je dat er bijvoorbeeld licht huishoudelijk werk wordt verricht zoals koken, wassen of boodschappen doen?
 • Wat voor eigenschappen zoek je in een oppas?
 • Wat is de vergoeding die je de oppas wilt geven?

 

Stap 2: plaats een oproep

Als je hebt bedacht wat voor een oppas je zoekt, kun je een profiel aanmaken en een oproep op Oppasbron.nl plaatsen. In je oproep kun je kort iets over je gezin vertellen en beschrijven naar wat voor oppas je op zoek bent.

"Met Oppasbron.nl kom je in contact met oppassers in de buurt."

Wanneer je jouw oproep online hebt gezet, sturen wij een bericht naar de oppassers bij jou in de buurt. Oppassers die je oproep interessant vinden kunnen hier dan meteen op reageren. Nu kun je zelf een selectie gaan maken van deze oppassers en de oppassers die je zelf vindt op basis van leeftijd, ervaring, afstand, oppastijden, enzovoort.

 

Stap 3: contact met de oppassers

Als je enkele reacties ontvangen hebt kun je een selectie maken: wie zou je op gesprek willen uitnodigen? Uit de berichten kun je dit vaak al snel afleiden. Is het bericht gericht op jouw hulpvraag, heeft de oppas duidelijk de moeite genomen om jouw profiel te lezen en daar op te reageren? Je kunt meestal al snel zien hoe serieus een oppas is. 

 

Stap 4: het eerste gesprek met een oppas

Van te voren heb je al bedacht wat voor jou belangrijke eisen zijn. Houd dit lijstje bij de hand of in je achterhoofd. Je kunt alvast een aantal vragen bedenken die je kunt stellen aan de oppasser.

"Hoe ziet een dagje oppassen er voor hem/haar uit?"

Stel gerust veel vragen zodat je een goed beeld kunt vormen.

 • Waarom past hij/zij graag op?
 • Heeft hij/zij eerder opgepast?
 • Hoe ziet een dagje oppassen er voor hem/haar uit?
 • Wat vindt hij/zij belangrijk?
 • Wat verwacht de oppas van het oppaswerk, wil hij/zij dit oppaswerk voor een langere tijd doen of alleen tijdelijk?
 • Is de oppas bereid tot het opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

 

Neem de tijd om uitgebreid kennis te maken met de oppas zodat je een goede inschatting kan maken of je deze oppas wil aannemen of niet. Je kunt ervoor zorgen dat je kind(eren) aanwezig is/zijn. Je ziet dan meteen of het klikt.

Meer lezen: Het eerste gesprek met een oppas

 

Stap 5: referenties nabellen

Als je tevreden bent over de kennismaking met de oppas en je hebt er een goed gevoel bij, kun je vragen om referenties.

"Het is een kleine moeite en altijd fijn om bevestiging te krijgen."

Je gevoel bij een nieuwe (kandidaat-)oppas kan nog zo goed zijn, als je referenties nabelt en deze mensen vertellen een heel ander verhaal dan kun je je beslissing om de oppas aan te nemen nog herzien.

Het is een kleine moeite en altijd fijn om bevestiging te krijgen. Ook hier kun je weer van te voren bedenken wat voor informatie je graag zou willen weten. Het beste kun je open vragen stellen zoals ‘hoe gaat ze met kinderen om?' in plaats van ‘is ze aardig voor de kinderen?'.

 

Stap 6: proefdraaien met de oppas

Om verrassingen te voorkomen en de oppas niet direct in het diepe te hoeven gooien, kun je een dagdeel proefdraaien. Zo kan de oppas kennismaken met jullie huishouden. Dit kan geruststellend zijn voor jou, de oppas en je kind(eren).

 

Stap 7: stel een contract op

Om verwarringen te voorkomen raden wij ouders en oppassers aan om een contact op te stellen met elkaar. Hierin kunnen de belangrijkste afspraken worden vastgelegd. Zie de Regeling dienstverlening aan huis op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie en een voorbeeldcontract.

 

Stap 8: maak een oppasschrift

Een oppasschrift is erg handig om te maken. Hierin kun je belangrijke telefoonnummers noteren, bedtijden, eventuele medische gegevens, hoe maak je de fles klaar, waar en hoe laat is de school uit, enzovoort. 

Oppasschrift - zo vind je een oppas

Dit schriftje kan zeker in het begin een handige houvast zijn voor de oppas, wanneer alles nog nieuw is. Zo kun je als ouder met een gerust gevoel je kinderen aan de oppas toevertrouwen. Daarnaast kan zowel jij als de oppas het schrift gebruiken om notities bij te houden omtrent het oppassen.

Meer lezen: Hoe kan een oppas zo goed mogelijk haar werk doen?

 

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben dan lezen wij dit graag.

Bron: Oppasbron.nl

 

Zoek een oppas in de buurt:

Hoe werkt Oppasbron.nl?

Maak een profiel aan

Kom in contact met oppassers

Maak kennis met elkaar

Andere blogs