Het eerste gesprek met een oppas

Je hebt verschillende kandidaat-oppassers gevonden via Oppasbron.nl. Nu is het tijd om ze uit te nodigen op gesprek. Hoe pak je dit aan en waar kun je op letten?

hoe vind je een goede oppas

 

Lees ook: Hoe vind je een goede oppas?

Wat is voor jou belangrijk?

Van te voren heb je al bedacht wat voor jou belangrijke eisen zijn. Houd dit lijstje bij de hand of in je achterhoofd. Je kunt alvast een aantal vragen bedenken die je kunt stellen aan de oppasser. Stel gerust veel vragen zodat je een goed beeld kunt vormen.

  • Waarom past hij/zij graag op?
  • Heeft hij/zij eerder opgepast?
  • Hoe ziet een dagje oppassen er voor hem/haar uit?
  • Wat vindt hij/zij belangrijk?
  • Wat verwacht de oppas van het oppaswerk, wil hij/zij dit oppaswerk voor een langere tijd doen of alleen tijdelijk?
  • Is de oppas bereid tot het opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

 

Neem de tijd

Als je je kinderen achterlaat bij je nieuwe oppas wil je met een gerust hart het huis kunnen verlaten. Neem de tijd om uitgebreid kennis te maken met de oppas zodat je een goede inschatting kan maken of je deze oppas wil aannemen of niet. Zorg er ook voor dat je kind(eren) aanwezig is/zijn. Je kunt dan zien of het klikt tussen de oppas en je kind(eren) en je ziet hoe de interactie verloopt.

Wat verwacht je van de oppas?

Bespreek goed de verwachtingen van elkaar. Wat wil jij graag zien van de oppas? Wat verwacht hij/zij van jullie als gezin? Wat ben je bereid de oppas als vergoeding te geven? Zet dit eventueel op papier.

Lees ook: Hoeveel kost een oppas per uur?

Mocht dit alles goed verlopen en je hebt een goed gevoel bij een oppas dan kun je daarna vragen om referenties.

Referenties nabellen

Je gevoel bij een nieuwe (kandidaat) oppas kan nog zo goed zijn, als je referenties nabelt en deze mensen vertellen een heel ander verhaal dan kan je je beslissing om de oppas aan te nemen nog herzien. Vraag naar de referenties van de oppas en bel deze na.

Bel de referenties na die de oppas je geeft.

Het is een kleine moeite en altijd fijn om bevestiging te krijgen. Ook hier kun je weer van te voren bedenken wat voor informatie je graag zou willen weten. Het beste kun je open vragen stellen zoals ‘hoe gaat ze met kinderen om?' in plaats van ‘is ze aardig voor de kinderen?'.

Stel een arbeidscontract op

Heb je een keuze gemaakt om de oppas aan te nemen? Gefeliciteerd!

Om verwarring te voorkomen raden wij ouders en oppassers aan om een contract op te stellen met elkaar. Hierin kunnen de belangrijkste afspraken worden vastgelegd. Zie de Regeling dienstverlening aan huis op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie en een voorbeeldcontract.

Proefdraaien met de oppas

Als je de oppas direct na het aannemen in het diepe gooit, in je huis en met je kind(eren), kan de oppas voor verassingen komen te staan die je kunt voorkomen door een keertje proef te draaien. Je kan dan alle gewoontes uitleggen die jij belangrijk vindt die de oppas ook overneemt. Je kunt dan uitleggen waar alle benodigde spullen liggen.

Maak een oppasschrift.

Je kunt ook dit moment gebruiken om een oppasschrift samen te stellen waarin je een aantal belangrijke zaken noteert zoals ‘wat te doen bij...' en telefoonnummers van jou, andere familieleden of een vriend(in) in de buurt.

Mocht je dit allemaal gedaan hebben en het is goed verlopen, dan kun je met een gerust hart je kind(eren) aan de oppas toevertrouwen. Bel tijdens de eerste paar keer dat de oppas aan het oppassen is zelf de oppas op om te vragen hoe het gaat.

De nieuwe oppas komt voor het eerst oppassen

Je hebt een fijne oppas gevonden, een eerste ontmoeting gehad en een oppas aangenomen. Gefeliciteerd!

Nu komt de oppas voor het eerst oppassen en wil je dat alles zo goed mogelijk verloopt.

Lees hierover meer in dit blog:

Hoe kan een oppas zo goed mogelijk haar werk doen?

Bron: Oppasbron.nl

 

Zoek een oppas in de buurt:

Hoe werkt Oppasbron.nl?

Maak een profiel aan

Kom in contact met oppassers

Maak kennis met elkaar

Andere blogs