Tips voor het eerste gesprek met een nieuw oppasgezin

Leuk, je mag bij een gezin op kennismakingsgesprek komen! Hoe zorg je er nu voor dat een gezin jou aanneemt als oppas voor hun kinderen? Ouders laten natuurlijk niet zomaar iedereen op hun meest kostbare bezit passen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om een goede start te maken bij een nieuw oppasadres.

Een bekende uitspraak die ook hier geldt: een goed begin is het halve werk! Lees nogmaals het profiel, de oproep van de familie en de eventuele mailwisseling door, zodat je precies weet wie je straks gaat ontmoeten en wat de hulpvraag van de ouders is die jou op gesprek laten komen.

Schrijf een aantal vragen op die voor jou belangrijk zijn

Bedenk van te voren een aantal vragen voor jezelf.

Je kunt van te voren alvast een aantal vragen bedenken en deze opschrijven zodat je deze tijdens het eerste gesprek kan stellen aan de ouders. Zo denk je van te voren goed na over wat belangrijk voor jou is. Deze vragen kun je in de toekomst ook gebruiken bij andere kennismakingsgesprekken met oppasgezinnen.

Pen en papier

We hebben hieronder een lijst met 5 punten voor je opgesteld waar je aan zou kunnen denken:

1.        Welke taken verwachten de ouders van jou tijdens het oppassen?

o    Moet je alleen aanwezig zijn of moet je de kinderen naar bed brengen en/of verschonen?

o    Wil je extra (licht) huishoudelijke hulp bieden zoals de (af)was en zo ja wat wil je daar extra aan verdienen?

o    Moet je je oppaskindje bijvoorbeeld naar school brengen en/of ophalen en hoe regel je dit?

2.       Hoe vaak willen de ouders dat je komt oppassen en bedenk goed hoe vaak jij op wilt passen

3.       Hoe gaan jullie om met afzeggingen als je bijvoorbeeld ziek bent?

4.       Hoe wil je de betaling laten verlopen, is dit elke keer na het oppassen of liever per week of per maand? En wat spreek je af als de ouders je kort voor tijd afzeggen omdat ze toch thuis blijven; krijg je dan toch een deel uitbetaald van de uren die je anders zou maken?

5.       Hoe denken ouders erover als er bezoek langskomt, zoals een vriend of vriendin?

Referenties

Zorg voor minimaal één referentie, dit schept vertrouwen.

Voor ouders is het erg fijn als ze één of meerdere referenties kunnen bellen. Vraag dus toestemming aan je vorige of huidige oppasadressen of je hun naam, telefoonnummer en e-mailadres mag doorgeven als referentie. Zorg voor minimaal één referentie, dit schept vertrouwen en kan jou en het oppasgezin goed helpen om tot een afspraak te komen om met jou in zee te gaan!

Wat maakt jou tot een geschikte oppas?

Bedenk voor jezelf waarin jij uitblinkt.

Zet je kwaliteiten op een rijtje en bedenk hoe je deze tot uiting laat komen tijdens het gesprek. Als oppas is verantwoordelijkheidsgevoel één van de belangrijkste punten: ouders moeten op je kunnen rekenen.

Bij het eerste gesprek kun je dit al tonen door in ieder geval op tijd te komen en netjes gekleed te zijn. Als je relevante certificaten of diploma's hebt kun je deze ook meenemen naar het eerste gesprek om deze te laten zien.

De ontmoeting

Nu komt het leukste of misschien wel het spannendste! Je hebt contact gelegd, je bent uitgenodigd door het gezin, je hebt je goed voorbereid en je gaat nu voor het eerst op bezoek bij het gezin.

Je gaat voor het eerst op bezoek bij het gezin.

Vraag aan de ouder(s) of je tijdens het eerste gesprek gelijk de kinderen mag zien, zodat je zelf gelijk een goede indruk krijgt op wie je gaat passen. Het kan namelijk nog zo goed klikken tussen jou en de ouders, als de kinderen het bloed onder je nagels halen dan wordt het een moeilijke tijd. Ouders kunnen dan ook zien hoe jij met hun kinderen omgaat en of het goed klikt.

De eerste keer oppassen

Gefeliciteerd!

Denk jij dat het klikt en denken de ouders dat jij diegene bent aan wie ze hun kinderen toevertrouwen: Gefeliciteerd! Nu kan je afspraken met elkaar maken en het eerste oppasmoment plannen. Het is aan te raden om eerst een dagdeel proef te draaien met de ouder(s) er nog bij. Zo kun jij, de oppaskinderen en de ouder(s) wennen aan de nieuwe situatie.

Wij wensen je veel oppasplezier!

 

Bron: Oppasbron.nl

 

Vind oppaswerk:

Zo werkt Oppasbron.nl:

- maak gratis een profiel aan
- kom kosteloos in contact
- maak afspraken met elkaar

Meer informatie

Andere blogs