Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld? Deze week is het de week van het geld. Op basisscholen wordt deze week aandacht besteed aan het omgaan met geld. Dit is belangrijk, want als kinderen op jonge leeftijd al leren omgaan met geld, hebben ze daar hun hele leven plezier van.

Onderzoek van het NIBUD toont aan dat kinderen die van hun ouders hebben leren omgaan met geld, zelf later veel minder geldproblemen hebben.

Wil je weten hoe je hier als ouder op kan aansluiten? Lees hier hoe je je kind helpt bij het snappen van de waarde van geld en hoe je stapsgewijs je kind leert met geld om te gaan.

 

"Is het geld op, dan moet je naar de geldmachine. Die is in de wereld van een kind onuitputtelijk"

Wanneer begin je met zakgeld?

Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld

Vanaf ongeveer 5-6 jaar kunnen kinderen de muntjes onderscheiden, maar ze hebben nog geen inzicht in de waarde ervan: twee muntjes van 5 cent zijn in hun visie meer waard dan een (ook nog kleiner) muntje van 10 cent. Vanaf dat kinderen gaan rekenen met tientallen krijgen ze meer inzicht hierin. Op deze leeftijd zijn ze nog impulsief, ze willen er gelijk iets van kopen. Een klein beetje zakgeld per week past dus bij deze leeftijd (bijvoorbeeld 25 cent of 50 cent). Net genoeg om een snoepje van te kopen.

 

Tips voor 5-8 jarigen

 • Geef wekelijks een klein bedrag, waarvan ze net een snoepje, pennetje of iets dergelijks van kunnen kopen.
 • Wacht nog met stimuleren van sparen. Kinderen van deze leeftijd hebben nog geen besef van tijd.
 • Als een kind zelf heel graag voor iets wil sparen, maak dan een afkruisblad of download onze spaarthermometer waarop je kind in één oogopslag kan zien hoever het is. Klein is fijn, iets dat je kind in maximaal 4 weken kan halen is het beste.
 • Wilt je kind sparen voor iets dat eigenlijk te lang zal duren (á la 25 euro met 1 euro zakgeld per week)? Opvoedtip: zet dit als ultieme prijs op een beloningssysteem. Zou je niet €25,- overhebben voor droge nachten, aan tafel blijven zitten tijdens het eten, etc?

 

"Dan gaan we toch even naar de geldmachine?"

Tot ongeveer 8 jaar hebben kinderen nog geen besef van waar geld vandaan komt of hoe de ‘volwassenenwereld' werkt. Is het geld op, dan moet je naar de geldmachine. Die is in de wereld van een kind onuitputtelijk.

Vanaf 8 jaar begrijpt een kind dat je geld krijgt van een baas in ruil voor werken.  Nu kan je dus eventueel ‘bonuszakgeld' geven voor het doen van een klusje. Ook kunnen ze vanaf deze leeftijd een beetje sparen. Voor de jongere kinderen is een spaarhulpje erg handig (zie tips). Zo'n systeem heeft een dubbele werking: het kleuren werkt als een soort beloning én het kind kan in één oogopslag zien hoever hij is met sparen.

 

Tips voor 8-12 jarigen:

 • Stel een ‘zeker' zakgeldbedrag vast en daarnaast evt. wat bonuszakgeld voor een klusje. Zakgeld is niet bedoeld om mee te straffen, maar evt. om iets extra's te verdienen.
 • Maak met het kind duidelijke afspraken over wat er van het zakgeld gekocht moet worden (bijv. ook cadeautjes voor verjaardagsfeestjes?).
 • Een spaarpot met een plaatje van het spaardoel en een spaarthermometer helpen jongere kinderen bij het leren sparen. Op de spaarthermometer staat het totale te sparen bedrag (bijv. 20 euro), en heeft streepjes voor bijvoorbeeld elke 2 euro, zodat het kind snel kan zien hoever het is met sparen.
 • Laat kinderen af en toe een boodschapje doen. Zo leren ze alvast wat boodschappen ongeveer kosten. Ook laat je merken dat je het kind vertrouwt met je geld en zo'n ‘belangrijk' klusje, wat goed is voor het zelfvertrouwen.


Tips voor 12-18 jarigen:

 • Maak duidelijk welk deel van het geld zakgeld en welk deel kleedgeld is (bijv. 20 euro zakgeld, 50 euro kleedgeld per maand).
 • Maak goede afspraken over wat van het zakgeld en van het kleedgeld moet worden gekocht. En wat niet (bijv. winterjas, goede schoenen, en andere grote, sporadische aankopen).
 • Begin met een lager bedrag aan kleedgeld voor shirts, broeken etc. en ‘sponsor' af en toe met een mooie jas of een goed stel schoenen. Bouw dit geleidelijk over de jaren uit.


Zakgeld én kleedgeld?

Vanaf dat een kind naar de middelbare school gaat, beginnen veel ouders met het geven van kleedgeld naast het zakgeld. Dit is een slimme zet, want zo leren kinderen hun geld verdelen over verschillende ‘kostenposten'. Ze leren dat je geld maar één keer kan uitgeven.  Vanaf deze leeftijd kan zakgeld goed per maand gegeven worden.

Wil je weten hoeveel zakgeld gemiddeld is per leeftijd? Kijk dan op deze pagina van het NIBUD.

 

Hoe gebruik je de Spaarthermometer:

Spaarthermometer - Zo werkt het

Voorbeeld van een ingevulde Spaarthermometer:

Spaarthermometer - Voorbeeld

Lege Spaarthermometer om uit te printen:

Spaarthermometer - Om zelf in te vullen

Over Praktijk PsychoWijs

Praktijk PsychoWijs bestaat uit GZ-psycholoog en Orthopedagoog Roxanne Hosemans en Orthopedagoog Anne-Minke Mulder.

Naast het voeren van hun eigen praktijk, waarin zij zorgen dat ouders en kinderen weer lekker in hun vel komen te zitten, willen ze hun kennis ook op een positieve en prikkelende manier delen met anderen.

Meer informatie over Praktijk PsychoWijs en de Spaarthermometer vind je op: Praktijkpsychowijs.nl en op hun Facebook-pagina

Bron: PraktijkPsychoWijs.nl

 

Zoek een oppas in de buurt:

Hoe werkt Oppasbron.nl?

Maak een profiel aan

Kom in contact met oppassers

Maak kennis met elkaar

Andere blogs