Hoeveel kost een oppas?

Om te bepalen wat je een oppas per uur betaalt zijn er een paar dingen waar je als ouder over na moet denken. Hieronder een lijstje met verschillende factoren die bepalend zijn voor de vergoeding voor je oppas.

hoeveel kost een oppas per uur

 

Wat zijn de taken van de oppas?

De kosten van een oppas worden logischerwijs hoger naarmate er meer van de oppas wordt verwacht.

Wil je ook dat de oppas huishoudelijk werk voor je verricht?

Komt de oppas pas als de kinderen al in bed liggen? Dan hoeft de oppas niet zoveel te doen, naast het aanwezig zijn. Dit kun je ook makkelijk door een scholier laten doen.

De kosten zijn hoger als deze overdag voor je werkt. Taken van de oppas kunnen dan zijn: het ophalen van je kinderen van school, ze naar sport brengen, met ze knutselen, ze te eten geven, enzovoort.

Wil je ook dat de oppas huishoudelijk werk voor je verricht? Een hulp in de huishouding kost meestal tussen de € 11,25 en de € 14,25. Dit is het uurtarief dat je aan je oppas betaalt voor de uren dat hij of zij huishoudelijk werk voor je doet. (Bron: Nibud)

 

Wat is de leeftijd van de oppas?

Een oppas van 15 jaar verdient vaak minder dan een volwassen oppas. Volgens het Nibud is een bedrag tussen de € 2,50 en de € 3,80 een redelijke vergoeding voor een scholier. Dit geldt voor zowel overdag als 's avonds. Een uitzondering kan gemaakt worden voor de uren dat de oppas na middernacht op moet passen. Dan kun je bijvoorbeeld het dubbele tarief afspreken. Je kunt ook van te voren een vast bedrag voor de avond afspreken.

Hoeveel ervaring de oppas heeft is ook van belang bij het bepalen van wat je de oppas betaalt.

Heeft de oppas relevante diploma's of certificaten?

Hoeveel ervaring de oppas heeft is ook van belang bij het bepalen van wat je de oppas betaalt. Als de oppas is ingeschreven bij een erkend gastouderbureau kun je zelfs in aanmerking komen voor een subsidie in het kader van de Wet Kinderopvang.

Hebben je kinderen speciale aandacht nodig? Ook dit is van invloed op het uurloon van een oppas.

De bovengenoemde vormen van oppas zijn informele vormen van kinderopvang. Dat betekent dat de oppassers niet geregistreerd zijn als gastouder en geen vergunning hebben. Dat betekent dat je niet in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Als een oppas zich registreert bij een erkend gastouderbureau, kun je een vergoeding krijgen voor de oppaskosten.

 

Op hoeveel kinderen moet er opgepast worden?

Hoe meer kinderen de oppas onder zijn of haar hoede heeft, hoe hoger het uurtarief. Hieronder een overzicht van wat het Nibud als richtlijn hanteert:

 

Aantal kinderen

1

2

3 >

Uurloon

€4 - €6

€6 - €8

€8 - €10


Bron: Nibud

 

En verder

Het is verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen in een contract en deze beide te ondertekenen. Hierdoor is het van twee kanten duidelijk wat er verwacht wordt en ga je misverstanden uit de weg.

Kijk op de site van de Rijksoverheid voor een voorbeeldcontract.

Andere dingen om over na te denken en die je kunt vastleggen in een contract zijn:

  • Wat gebeurt er bij ziekte? Betaal je door als je kort van te voren afzegt? Wat gebeurt er als de oppas zelf ziek is en niet kan komen?
  • Wat voor vergoeding krijgt de oppas als je kinderen bij de oppas verblijven en bijvoorbeeld daar blijven eten?
  • Betaal je de reiskosten van de oppasser?


Het is meestal de verantwoordelijkheid van de oppas zelf om belasting te betalen over de inkomsten die hij of zij verdient heeft met het oppassen. Iemand die een bepaald aantal uren voor een werkgever werkt, heeft in principe een arbeidsovereenkomst. In het geval van oppassers bestaat er de uitzondering ‘Regeling dienstverlening aan huis'.

Hoe het zit met deze regeling en of deze ook bij jullie van toepassing is kun je vinden op de website van de Belastingdienst

 

Bron: Oppasbron.nl

 

Zoek een oppas in de buurt:

Hoe werkt Oppasbron.nl?

Maak een profiel aan

Kom in contact met oppassers

Maak kennis met elkaar

Andere blogs