Moeilijk gedrag: hoe het ontstaat... Oppasuitdagingen

Denk je weleens bij jezelf: waarom doe ik dit nu weer? In de supermarkt toch dat extra pak koekjes meegenomen, iets te hard uitgevallen tegen iemand die je eigenlijk lief vindt of iets wat je eigenlijk moest doen weer uitgesteld. No worries: je bent niet de enige.

boos meisje

 

Vorige week moest ik een minder belangrijk administratief klusje doen. En de zon scheen zo fijn... Tja, je raad het al. Het klusje verschoof naar later die week. Ik kon heerlijk even van de zon genieten, maar moest aan het einde van de week wel extra hard werken.

Gedrag is een wonderlijk iets. Het wordt uitgelokt door de dingen om ons heen (een to-do list, een heerlijk zonnetje, je moeder die iets van je vraagt, de verwachtingen, de schoolklas en de boeken voor je neus). Deskundigen zeggen dat elk gedrag een functie heeft. Ook ik geloof daarin. Zelfs vervelend of ongewenst gedrag heeft een functie. Met het uitstellen van mijn administratieve klusje ‘won' ik een uurtje zon. De functie van mijn gedrag was dus iets vervelends niet hoeven doen en iets leuks kunnen doen. Herkenbaar?

"Zelfs vervelend of ongewenst gedrag heeft een functie."

Het gedrag van kinderen kan je op dezelfde manier bekijken. Een kind dat zich vervelend gedraagt, zoekt wellicht jouw grenzen op om te weten wat hij aan je heeft. Het zoekt zo eigenlijk duidelijkheid en ‘veiligheid'.  Een kind dat steeds "nee" zegt, is wellicht aan het onderzoeken in hoeverre hij een eigen mening mag hebben (wanneer wel en wanneer niet).

 

jongetje met hoed

 

Laatst vertelde iemand mij dat hij tijdens het oppassen wel een uur boven had gezeten bij het oppaskindje en haar handje had vastgehouden tot ze in slaap viel. Het meisje was herhaaldelijk naar beneden gekomen en had gehuild. Ze zocht steeds zijn aandacht en met het geven van deze aandacht, kreeg het meisje de indruk dat er nog wel meer te halen viel. Niet dat ze het expres deed, maar als je zou kunnen kiezen: alleen op je kamer of gezellig met iemand naast je in slaap vallen, dan is het niet raar dat ze het probeert, toch?

Vraag jezelf nu eens af welk gedrag jij weleens lastig vindt van jouw oppaskind. Zou je dit gedrag willen veranderen?
Ga dan, de volgende keer dat je gaat oppassen, dit gedrag eens met wat afstand bekijken en vraag je daarbij af: waarom doet hij dit? Wat wint hij met dit gedrag, of waar doelt hij op? Als je snapt wat de functie van het gedrag is, heb je de eerste stap al gezet!

Tja, mijn uitstelgedrag leverde me een fijn zonmoment op, maar gaf me ook wat extra werkdruk aan het einde van de week. Toch niet ideaal... Ik neem me voor om de volgende keer toch aan het werk te gaan en mezelf te belonen met de zon! Gedrag ligt niet vast, je kan het beïnvloeden op verschillende manieren.

Wil je weten wat jij kan doen? Lees het in de volgende blog over: Gedrag beïnvloeden: Belonen

"Vraag jezelf nu eens af welk gedrag jij weleens lastig vindt van jouw oppaskind. Zou je dit gedrag willen veranderen?"

Ben je nog niet ingeschreven?

Blijf op de hoogte wanneer de nieuwste blog in deze serie uitkomt.

Je naam:
Je e-mailadres:

 

Lees meer:

Deel 1 van 4 - Moeilijk gedrag: hoe het ontstaat

Deel 2 van 4 - Gedrag beïnvloeden: belonen

Deel 3 van 4 - Gedrag beïnvloeden: negeren en straffen

Deel 4 van 4 - 7 redenen waarom belonen beter werkt dan straffen

Bron: Oppasbron.nl
 

Geschreven door Roxanne Hosemans

GZ-psycholoog BIG & Orthopedagoog NVO

Roxanne HosemansRoxanne studeerde in 2010 af op orthopedagogiek en heeft ruime werkervaring in de Kinder- & Jeugd GGZ. Vanuit haar uitstekende contactuele vaardigheden en warme benadering legt zij gemakkelijk contact met kinderen en jongeren. Naast het voeren van haar eigen praktijk PsychoWijs, waarin ze zorgt dat ouders en kinderen weer lekker in hun vel komen te zitten, wil Roxanne haar kennis ook op een positieve en prikkelende manier delen met de ouders en oppassers van Oppasbron.nl.

Meer informatie over Praktijk PsychoWijs vind je op: 

Praktijkpsychowijs.nl en op Facebook

 

Vind oppaswerk:

Zo werkt Oppasbron.nl:

- maak gratis een profiel aan
- kom kosteloos in contact
- maak afspraken met elkaar

Meer informatie

Andere blogs